Prohledat tento blog

pondělí 13. září 2010

Arden Grange Dog Adult Light - Receptura vhodná pro psy s metabolickými onemocněními ( např. diabetes, chronický zánět slinivky).


Arden Grange Dog Adult Light je superprémiové krmivo vhodné nejen pro psy se sklonem k obezitě, ale je rovněž vhodné pro psy s metabolickými onemocněními např. diabetes, chronický zánět slinivky).

Cukrovka neboli Diabetes Mellitus u psů je hormonální porucha jejiž typickými příznaky jsou: zvýšené pití a močení, někdy i pomočování v bytě, hubnutí navzdory zachovanému příjmu krmiva. Tito psi mají zhoršenou kvalitu srsti, příp. zhoršující se zrak. Cukrovka nejčastěji postihuje jezevčíky, pudly a německé ovčáky. Větší výskyt diabetu je u fen středního a vyššího věku.


Podstatou tohoto onemocnění je relativní nebo absolutní nedostatek inzulinu. Inzulin je hormon, který je tvořen specializovanými buňkami pancreatu ( slinivky břišní) a umožňuje přestup glukózy z krve do tělních buněk. Ty glukózu dále využívají jako zdroj energie.

Velmi ojediněle se toto onemocnění vyskytuje i v mladém věku. V těchto případech se jedná o genetickou vadu, která podmiňuje tvorbu specifických protilátek ničících buňky slinivky břišní.

Při terapii cukrovky u zvířat se nejprve přistupuje ke každodenní podkožní aplikaci inzulinu.

V této počáteční fázi je nezbytná každodenní návštěva veterináře, případně trvalá hospitalizace pacienta na klinice.

Inzulin je nutno aplikovat obdobně jako u lidí v návaznosti na příjem potravy.

Je nutno krmit zvíře 2x denně. Počet krmení se vždy řídí typem a délkou působení inzulinu. Z tohoto důvodu by měl mít pes pravidelný režim krmení.

Z hlediska složení diety jsou jednoznačně doporučitelné komerčně vyráběné granule nebo konzervy s omezeným množstvím uhlohydrátů a zvýšeným obsahem vlákniny - např. Arden Grange Dog Adult Light nebo klinické diety - speciální krmivo pro psy trpící cukrovkou nebo nadváhou či obezitou.

Podávání inzulinu je doživotní.

Související články:

Obezita u psů a její vliv na artritídu u psů  
Obezita u psů – Jak účinně redukovat váhu u psa
Diabetes neboli cukrovka u psů a koček - Příčiny, příznaky, léčba, prevence
Nadváha u psů a koček - rizika, příčiny, řešení 
Onemocnění srdce u psů a koček - příznaky, příčiny, rizika, řešení 

Žádné komentáře:

Okomentovat