Prohledat tento blog

pondělí 15. února 2010

Čokoláda je pro psy jedovatá - Pravda nebo lež?


Odpověď zní ANO. Čokoláda je opravdu pro psy jedovatá. Záleží také na typu čokolády, na velikosti psa a na množství, které pes zkonzumuje. Čokoláda obsahuje mimo jíné látku theobromin, kterou psi musejí dlouho metabolizovat a při tomto procesu se vytvářejí v jejich organizmu toxiny (jedovaté látky).




Záleží na velikosti psa - Velcí psi mohou sníst daleko větší množství čokolády než malí.

Záleží na typu čokolády - Různé druhy čokolády obsahují rozdílné množství theobrominu. Kakao, čokoláda na vaření a hořká čokoláda mají největší množství theobrominu, zatímco mléčná a bílá čokoláda obsahují této látky mnohem méně.

Záleží na množství - Malé množství čokolády způsobí vašemu psovi pravděpodobně pouze zažívací problémy. Může zvracet nebo také mít průjem.

Větší množství čokolády může psovi způsobit vážné zdravotní problémy. Ve větším množství způsobuje theobromin svalové chvění, záchvaty, nepravidelný tep, vnitřní krvácení nebo dokonce infarkt.

Nic se neděje, pokud váš pes sní kousek čokolády nebo vám sebere poslední čtvereček čokolády ležící na stole. Ovšem pokud máte malého psa a ten sní celou tabulku čokolády, vezměte jej neprodleně k veterináři. Zvláště dávejte pozor na hořkou (tmavou) čokoládu. Obsahuje tak velké množství theobrominu, že i malý kousek může vašeho psa otrávit - 25 gramů může otrávit psa vážícího 20kg.

Co dělat, když váš pes sní nepřiměřené množství čokolády?

Pokud chcete zabránit otravě, vyvolejte u psa zvracení a to nejpozději do dvou hodit po konzumaci. Pokud máte podezření, že snědl velké množství čokolády, zavolejte ihned veterináři.

Malé množství čokolády psa nezabije, ale ani mu nijak neprospěje. V nejlepším případě mu způsobí zažívací potíže. Proto bych nedoporučovala dávat psům čokoládu. Pokud chcete pejska odměnit, můžete mu nabídnout pochoutky a pamlsky pro psy. Ty mu budou také chutnat a hlavně mu nebudou škodit.

Související články:

Krmivo Platinum - Nejčastější otázky a odpovědi
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky
Krmivo pro psy s onemocněním jater, ledvin, srdce, močových cest, alergie, cukrovky

1 komentář: