Prohledat tento blog

pondělí 19. listopadu 2012

Zánět kůže u psů - Příčiny, léčba, prevence, doporučení

Dermatitida - zánět kůže na krku
Příčinou zánětu kůže bývá podráždění kůže a následná bakteriální, kvasinková nebo smíšená infekce. Pes se škrábe, kouše nebo odírá místa v důsledku lokální bolestivosti nebo pocitu svědění.

Vyvolávající příčiny vzniku zánětu kůže

Mezi vyvolávající příčiny těchto nepříjemných pocitů patří alergie (např. na některou složku potravy - bílkovina, obilovina atd., alergie na bleší kousnutí),  reakce na jiný bodavý hmyz, zevní parazité jako např. klíšťata, problémy s paraanálními váčky, cizí tělesa (trny, osiny, semena...), povrchová poranění (pokousání), zplstnatělá srst, drobné nečistoty, povrchová poranění, zánět zevního zvukovodu, kontaktníí dráždivé látky atd.

Důsledkem neustálého lízání či škrábání postiženého místa dochází velmi rychle k tvorbě zarudlého, mokvavého ložiska bez srsti, které je silně svědivé. Takové „horké místo“ (hot spot) se nachází zpravidla v blízkosti prvotního problému.



Hot spot na břiše psa















Rychle se rozvíjející změny mají většinou kruhový tvar p průměru několika centimetrů. Jsou silně červeně zabarvené, tvoří se mokvavé eroze a dochází k lokální ztrátě srsti. Postižené místo na sebe upozorní přítomností chlupů, které jsou slepené raným sekretem a nutkavou snahou zvířete o další traumatizaci léze. Nacházíme zpravidla pouze jedno pyotraumatické ložisko s dominantní lokalizací v bederní a křížové krajině, na bocích stehen, v okolí ocasu, na krku a poblíž uší.


Predisponovaná plemena

Predisponovaná jsou dlouhosrstá plemena s bohatým a hustým osrstěním jako např. svatobernardský pes, novofundlanský pes, německý ovčák, čau-čau, bernský salašnický pes, zlatý retrívr, ale i některá krátkosrstá (rotvajler).

Onemocnění většinou vzniká v teplém a vlhkém letním počasí, kdy nedochází ke správné ventilaci kůže. Komplikujícím faktorem je špatně udržovaná zplstnatělá srst. Pokud není léčba rychle zahájena proces se rychle šíří a onemocnění se může šířit i do chlupových folikulů, případně ještě hlouběji.

Diagnostika

Onemocnění diagnostikujeme na základě anamnézy, klinických příznaků a souvislosti s primární příčinou.

Léčba

Léčba bývá úspěšná, ale musíme s ní začít včas! Okolí mokvavého procesu odmastíme, ostříháme a lézi vyčistíme jemným dezinfekčním roztokem (chlorhexidin, etyllaktát). Někdy je zapotřebí před vlastním ošetřením pacienta sedovat kvůli enormní bolestivosti. Následující léčba spočívá v aplikaci adstringentních roztoků.

Doporučujeme použití veterinárních šamponů s potřebnými účinky (antiseptický, adstringeční, s lokálními anestetiky…).

U vysoce zánětlivých a bolestivých stavů, kdy je nutné přerušit bludný kruh svědivosti (pruritu), bolesti a traumatizace, je možné podávat kortikoidy 5-7 dní. Použití límce zabrání dalšímu lízaní a škrábání postiženého místa.

K urychlení hojení  jak drobných tak větších chronických ran pomáhá Alavis Hemagel.  Má protizánětlivé účinky a potlačuje bolestivost v ráně. 


Nejdůležitějším a nejnáročnějším terapeutickým zásahem je odstranění vyvolávající příčiny.



VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE

Paraziti:

Odblešení nejen samotného psa, ale také prostředí ve kterém se pohybuje - pelíšek, bouda atd. Zničit nejen dospělé jedince (blechy), ale všechna její vývojová stádia (larvy, kukly).

Alergeny:

V těchto případech je nutné nejprve zjistit, na co je zvíře alergické.

Potravinová alergie - zjistit na kterou složku krmiva je zvíře alergické (bílkoviny - kuře, hovězí, vypřová, obiloviny - pšenice, kukuřice atd). Ta pak musí být vyloučena – což pro zvíře znamená celoživotní speciální dietu - hypoalergenní krmiva nebo speciální krmivo tzv. veteriální klinickou dietu např. Trovet LRD (jehně s rýží), Trovet RRD (králík s rýží), Trovet VPD (zvěřina, brambor)

Pyly a části stromů, bylin, trav a spory plísní

Sinice a řasy

Alergeny pronikají do organismu nejčastěji přes sliznice po jejich vdechnutí a také přes kůži, zvláště je náchylná kůže v meziprstí, na vnitřní straně ušních boltců, v kožních záhybech a oční spojivky. Protože se jedná o geneticky podmíněné onemocnění, můžeme se s ním setkávat častěji u potomků ze stejné chovatelské linie nebo je známa plemenná predispozice k tomuto onemocnění např. u zlatých retrívrů, teriérů, dalmatinů, německých ovčáků, pudlů, kokrů, buldoků a buldočků, setrů, šarpejů a dalších.

Prevence

Doporučujeme pravidelnou péči o srst, čištění uší, kontrolovat naplněnost análních váčků a dodržovat antiparazitární program.

Zdroj:
Wikipedie
Veterinární klinika Jesenice
Článek Bruce Fogle


Související články:


First Mate - Holistické krmivo pro psy s kožními problémy
Ztráta srsti u psa
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
 

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat