Prohledat tento blog

středa 13. ledna 2010

Borelioza u psa



Borelioza u psa je stejně tak jako u lidí přenášena klíšťaty. Borelióza u psa se projevuje kulháním, objeví se otoky kloubů, bolesti svalů a horečka. Pes je apatický a nemá chuť se hýbat.

Pokud se chcete dozvědět více informací na téma Borelioza u psa, doporučuji přečíst si tento článek.

Bozelioza u psa - Příznaky, léčba, prevence


V prvních jarních dnech, ale někdy i dříve, lze očekávat první výskyt klíšťat a s tím souvisejíci nebezpečí nákazy Lymskou boreliózou. Je to onemocnění lidí i zvířat, přenášené klíšťaty, ale i ostatním krev sajícím hmyzem.

Původcem nemoci je mikroorganismus spirocheta - Borrelia Burgdorferi.

Mezi klinické příznaky onemocnění patří: kulhání, otoky kloubů, bolestivost svalů, horečka, apatie, nechuť k pohybu.

Na rozdíl od člověka, chybí často u zvířat začervenání místa přisátí hmyzu. Proto se borelióza většinou zjistí za 2-5 měsíců po poštípání, až dojde-li k projevu výše popsaných příznaků.

Mezi vzácné příznaky onemocnění patří: postižení srdce, ledvin nebo křeče.

Onemocnění je dobře léčitelné antibiotiky. U některých jedinců se po 6 měsících příznaky onemocnění objeví znovu, potom je nutné léčbu opakovat.

Borelióze lze u psů a koček předejít včasným očkováním. Vzhledem k tomu, že ani po prodělaném onemocnění není tělo chráněno protilátkami proti další nákaze, je očkování jediná možná prevence onemocnění boreliózou. Očkuje se vždy pouze v zimním období, aby se vyloučilo možné současné nakažení klíštětem.

Pokud je zvíře vakcinováno poprvé v životě, začínáme 1. dávkou očkovací látky a potom po 1 měsíci dávku opakujeme. V dalších letech potom očkujeme již pouze 1x za rok. S očkováním můžeme začít od 3. měsíce věku psa a kočky.

Očkování proti borelióze je zvláště vhodné pro zvířata pohybující se v oblastech se zvýšeným výskytem boreliózy.

Obecně je vhodné psy a kočky před klíšťaty chránit antiparazitárními prostředky (dobré zkušenosti mám s těmito výrobky: Bolfo obojek, Bolfo zásyp, Bolfo spray, Kiltix obojek, Frontline spray, Frontline spot-on, Exspot -jen pro psy).

Při odstraňování přisátého klíštěte je vhodné použít ochrannou rukavici a pinzetu na klíšťata.Klíště se pinzetou (v nouzi lze použít např. pinetku do vlasů) uchopí a opatrně vytahuje, přičemž se jím otáčí na libovolnou stranu. Ranka se vydezinfikuje např. jodovým perem. Odstraněné klíště je vhodné spálit, aby se zabránilo dalšímu přenosu infekce.

Při manipulaci je třeba zachovávat maximální opatrnost, aby zejména při prasknutí klíštěte nedošlo k infekci člověka.Ranky po klíšťatech mohou zhnisat a způsobit případně další zdravotní problémy,které s Lymskou boreliózou nesouvisí, jako např. zvýšená teplota, únava, malátnost. Přetrvávají-li tyto příznaky, je třeba konzultace s veterinářem.

Zdroj: Veterinarka.cz

Borelioza u psa je přenášena klíšťaty a můžete proti ní nechat vašeho pejska naočkovat.

Existuje mnoho způsobů jak vašeho psa chránit proti klíšťatům, vyberte si ze široké nabídky:
Přípravky proti blechám a klíšťatům - Grafický přehled


Související články:

Proč chránit psa a kočku proti blechám a klíšťatům? Rizika, nemoci, prevence, řešení
Přípravky proti klíšťatům - Frontline Combo pro psy
Obojek proti klíšťatům a blechám nebo spot on pipeta?
Odstranění klíštěte u psa a kočky
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Nejčastější parazité psů a koček
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky





Žádné komentáře:

Okomentovat