Prohledat tento blog

pátek 8. ledna 2010

Odkapávání moči u psa - Význam omega 3 mastných kyselin pro výživu psa a kočky



Máte problém s odkapáváním moči u vašeho psa?

Nenechávejte problém i inkontynencí u vašeho psa bez povšimnutí. Problém lze vyřešit nebo alespoň zmírnit podáváním některého z doplňků obsahující Omega 3 mastné kyseliny.

Pokud chcete vědět více o významu omega 3 a 6 mastných kyselin pro výživu psa a kočky našla jsem na internetu tento zajímavý článek. Autorem je MVDr. Jan Šmolík.

Význam omega 3 omega 6 mastných kyselin pro výživu psa a kočky


Psi a kočky potřebují pro svůj zdravý vývoj, kromě bílkovin a uhlohydrátů, i tuky. Tuky jsou složeny z glycerolu a různých mastných kyselin a právě jejich zastoupení zcela zásadním způsobem rozhoduje o kvalitě tuku. Mastné kyseliny se dělí podle typu vazby na nasycené a nenasycené. Nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro zdraví prospěšné, si organismus není sám schopen vytvořit – jsou esenciálními živinami, podobně jako esenciální aminokyseliny a musí je proto přijímat denně potravou.

Jedná se o dvě nenasycené mastné kyseliny – linolovou a alfalinolenovou. Z linolové si organismus vytváří kyselinu gamalinolenovou, arachidonovou a skupinu nenasycených mastných kyselin, které nazýváme omega-6. Z alfalinolenové kyseliny si tvoří nenasycené mastné kyseliny omega-3, kyselinu eikosapentenovou a dekosahexenovou.

Omega-3 mastné kyseliny živočišného původu jsou EPA – kyselina eikosapentanová a DHA – kyselina dokosahexanová , které se přímo nacházejí v rybách (a to především mořských) a řasách. V literatuře uváděné údaje o obsahu omega-3 mastných kyselin v rybách udávají hodnoty v g/100g slaneček 3,0, makrela 2,5, losos 1,6, pstruh 0,5.

Omega –3 mastné kyseliny rostlinného původu ALA kyselina alfalinolenová se nejvíce vyskytují v oleji ze lněného semínka, listové zelenině, sojových bobech.

Omega-6 mastné kyseliny se vyskytují především v obilovinách, mase a semenech většiny rostlin.

Zatímco omega-6 mastných kyselin je obecně dostatek , dostatek omega-3 mastných kyselin je obecně problémem.

Největší problém nedostatku DHA a EPA spočívá v tom, že přímo jsou jen v rybách a rybích tucích a řasách.

Stejně tak, jako je důležitý obsah těchto esenciálních mastných kyselin v potravě, je důležitý jejich vzájemný poměr. Na každý přijatý gram omega-3 mastných kyselin by mělo být organismu dodáno 5 gramů omega-6 mastných kyselin. Konzumace tučného červeného masa zvířat, krmených obilím s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, rozšiřuje doporučený poměr 1:5 k poměru 1 : 10 a více. Konzumace ryb a rybích olejů poskytuje organismu přímo kyselinu eikosapentanovou a dokosahexanovou. Proto bychom při výživě měli upřednostnit stravu, kde část proteinů je tvořena proteiny z ryb a část tuku tvořena rybím olejem.

Tato skutečnost je velmi důležitá. Z kyseliny alfalinolenové vzniká organismus EPA a DHA což jsou prekurzory eikosanoidů, které působí protizánětlivě, protitromboticky. Z kyseliny linolové se vytváří kyselina arachidonová, která je prekurzorem odlišné skupiny eikosanoidů, jež působí prozánětlivě a protromboticky. Kyselina alfalinolenová a kyselina linolová využívají k syntéze svých mastných kyselin EPA, DHA a kyseliny arachidonové stejný enzymatický systém a bojují o něj...

Pokud si chcete přečíst celý článek klikněte zde:

Zdroj: Planeta Zvířat

www.vseprozvire.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat