Prohledat tento blog

středa 6. ledna 2010

Bígl - povaha, péče a možné zdravotní problémy


Bígl patří v současné době k nejoblíbenějším psím plemenům vůbec. Lídé si toto plemeno oblíbili z mnoha důvodů. Jedním z nich je jejich přátelská povaha, nenáročnost a zdraví.

Bígl povaha:

- Bígl je hravý, malý nenáročný pes, který nebývá haperaktivní.

- Nemá tendence kousat nebo být agresivní.

- Pokud bígl chňapá a je zlý, když mu nasazujete obojek, navštivte veterináře, aby vyšetřil jeho záda a krk, jelikož tito psi bývají zřídka zlí a může se tedy jednat o problém s ploténkou.

- Bígl miluje děti a je pro ně dobrým společníkem.

- Toto plemeno miluje procházky. Mají vytrvalé, krátké nohy, takže mohou ujít i dlouhé vzdálenosti. Potřebují ovšem méně procházek než například velká plemena s dlouhýma nohama. Jsou to proto ideální psi pro děti, které chtějí podnikat dobrodružství v přírodě a být při tom doprovázeny psím kamarádem.

Bígl - zdravotní problémy

Přestože patří bígl k plemeni, které nemívá časté zdravotní problémy, mohou se některé vyskytnout.

1. Krční a zádová bolest u bígla

Toto plemeno je náchylné k prasknutí ploténky. Je to bolestivé a může způsobit dočasné ochrnutí. Psi s prasknutou ploténkou mohou kousnout pokud se dotkneme jeho zad nebo se mu pokoušíme nasadit obojek. Jestliže se váš bígl (pes, fena) stane podrážděný nebo nevrlý, ihned to konzultujte s vašim veterinářem. snažte se zabránit všem aktivitám jako je běhání nebo skákání. Vzhledem k této dispozici se doporučují doplňky chránící klouby.

2. Obezita

Bígl miluje jídlo a proto máme tendence ho překrmovat. Doporučujeme dostatek pohybu a vyváženou stravu. Uvědomte si, že obezita zkracuje vašemu psovi zivot a způsobuje nekteré zdravotní problémy jako je např. diabetes.

3. Alergie

Stejně jako u lidí, také u psů se často objevuje alergie.

Psi mající alergii trpí svěděnín nohou a proto si je lízají a kousají. Doporučuje se speciální dieta a vakcinace, pouze v nutných případech.
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi 
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit? 

4. Matná a řídká srst u bígla

Ve většině případů je důvodem nesprávná výživa.
Ztráta srsti, řídká srst, nadměrné línání, svědivost - Příčiny a řešení kožních problémů u psů



Péče o bígla

Tito psi potřebují minimální péči. Péče o bígla je minimální jelikož mají krátkou jemnou srst.

Čištěte vnější část uší, která se jim při jídle zašpiní a také jednou za týden jejich vnitřní část - Jak čistit psovi uši.

Související články:
Poruchy zažívání u psů - průjem, zvracení, zácpa, hubnutí, plynatost
Onemocnění srdce u psů a koček - příznaky, příčiny, rizika, řešení
Pes alergický na krmivo
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Zápach z tlamy - Dentální onemocnění u psů a koček
Bolest kloubů u starších psů
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Hyalutidin - účinná kloubní výživa pro pro člověka, koně i psa 

1 komentář:

  1. Dobrý den, omlouvám se, ale nemohu souhlasit s některými pasážemi Vašeho textu. To, že bígl není hyperaktivní je spíše snem některých jeho majitelů než pravda. Je to pes, který by vymýšlel lumpárny a rozpustile dováděl i v posledním tažení. A to, že potřebuje méně procházky, než pes s dlouhýma nohama, jste vzala, proboha, kde? Bígl je vyšlechtěn k honbě za zajíci a další zvěří. Už jste někdy viděla zajíce, jak bezelstně stojí a čeká na dopadení? Já teda ne. Bígl ho dokáže až hodiny pronásledovat, a ne zrovna vycházkovým tempem. Nemyslím svůj komentář jako nějakou buzeraci, ale takové polopravdy, které tu píšete, mohou lidi přesvědčit ke koupi bígla a pak se stane, že to pro ně nemusí být to pravé ořechové.

    S úctou, Veronika M.
    cap3ik@gmail.com

    OdpovědětVymazat