Prohledat tento blog

úterý 16. března 2010

Co by měl pes umět, než půjdete poprvé na cvičák


Dříve než půjdete poprvé na cvičák, měl by váš pes zvládnout 3 základní dovednosti - reakce na jméno, návyk na obojek, vodítko a náhubek a pokud máte možnost tak návyk na ostatní psy, ale to je v podstatě úkolem cvičáku.

1.Reakce na jméno

Kdykoliv budeme psa krmit nebo provádět činnosti, které mu jsou příjemné, oslovíme jej "Rexi!", pokud zareaguje, tím více jej pochválíme. Pokud si nás nevšímá, zatleskáme nebo jeho pozornost přilákáme jinak, a pochválíme. Můžeme jej také naučit, že po oslovení "Rexi!" bude následovat pomlsek, takže k nám pes po oslovení bude přibíhat - to by byl základ přivolání.

2. Návyk na obojek, vodítko a náhubek

- Obojek je nejvhodnější kožený nebo nylonový, určitě hladký a nestahovací; musí být tak velký, aby jej pes nepřetáhl přes hlavu, zároveň se mezi něj a krk musí vejít alespoň tři prsty. Pokud musíme používat stahovací hladký řetízek při výcviku bude zapnutý tak, aby se nestahoval!

- Vodítko na cvičák je potřeba krátké - tak do 2 m, může být i propínací. Používají se vodítka kožená, dnes už častěji nylonová, a to jak plochá, tak i kulatá. Není vhodný řetěz, protože se psovodovi špatně drží.

- Náhubky jsou kovové, plastové a kožené; přes uzavřené kožené se psům v létě špatně dýchá, kovové mohou být dost těžké, plastové málo vydrží a rovněž málo větrají. U veškeré výstroje vybíráme takovou velikost, aby odpovídala našemu psovi; v ideálním případě ji na psa v obchodě vyzkoušíme.

3. Socializace psa, tzn. návyk na ostatní psy

Pokud víme, že náš pes není stoprocentně klidný, pozorně jej celou dobu sledujeme. Pokud se náhodou s někým serve, na nic nečekáme a odtrhneme jej.

POZOR! Mezi peroucí se psy nestrkáme ruce, ani když mají náhubky! Popadneme první nohu nebo ocas, nesnažíme se chytat psa za obojek!

Pokud máme velkého psa, budeme ohleduplní k těm malým a nenecháme svého ovčáka, aby malého pudlíka zatloukal náhubkem do země. Pro malé psy je často velmi traumatizující, když za nimi neustále chodí velký pes a doráží na ně. Uvědomme si, že malý pes je velmi křehké stvoření, a zejména mladí velcí psi si svou sílu prostě neuvědomují.

Stejně tak platí, že nenecháme svého psa, aby neustále obtěžoval přítomné fenečky.

Rovněž není vhodné, abychom na cvičáku dávali pamlsky cizím psům, aniž bychom se předtím dovolili jejich majitele.

Zdroj: Výchova a výcvik psa

Základní kynologické organizace fungují zejména proto, aby učily Vás - páníčky (nikoli psy) pochopit řeč jejich miláčka. Koncepce výcviku psa spočívá ve hře a ve správném sledu pochval a odměňování.

Související články:
Hyalutidin - účinná kloubní výživa pro pro člověka, koně i psa 

Žádné komentáře:

Okomentovat