Prohledat tento blog

středa 10. března 2010

Proč je trimování drsnosrstých plemen důležité?

Pokud chcete, aby měl váš drsnosrstý pes krásnou, zdravou a lesklou srst, pak je pravidelné trimování důležité. Přestože je typ a struktura srsti podmíněna geneticky, velký vliv má rovněž kvalita a úroveň výživy psa a především péče, která je srsti věnována.

1.Trimování povzbuzuje růst kvalitní srsti. Pravidelné odstraňování odumřelých chlupů v kratších intervalech udržuje novou, krásnou a zdravou srst psa v dobré kondici po celý rok.

2. Díky trimování srst hrubne a stává se odolnější vůči vlivům okolí. Pokud se hrubosrsté plemeno ostříhá, tj. nedochází k výměně chlupů, jeho srst plstnatí a ztrácí svou ochrannou funkci.

Srst v horní vrstvě můžeme trhat jen tehdy, když už pod ní vyrostla nová krycí srst, jednou za čas se ale musí odstranit i takto průběžně obměňovaná srst.


Majitelé plemen, jejichž srst se upravuje trimováním, mají možnost svým přístupem ovlivnit nejen kvalitu srsti jako takovou, ale dokáží šikovnou úpravou zakrýt i nedostatky v tělesné stavbě zvířete.

Většina plemen teriérů má ve standardu zakotvenu hrubou srst, která není nikterak zvlášť náročná na údržbu, a to je u loveckého psa vždy přednost. Vzhledem k její tvrdosti na ní bláto příliš neulpívá a pokud ano, tak po oschnutí psa ze srsti samo opadá a pes se dobře udržuje v čistotě. Drsná srst s hustou podsadou dobře ochraňuje tělo psa před zimou, horkem i vlhkostí. Způsob línání a výměny srsti je u drsnosrstých teriérů poněkud odlišný oproti většině plemen, je nutno ji upravovat t r i m o v á n í m – vytrháváním staré srsti, aby na jejím místě mohla vyrůst srst nová. To musíme dělat i v případě, že pes nejde na výstavu. Předci teriérů se přezrálé srsti zbavovali v přírodě sami, dnes musí napomoci člověk.

Žádné komentáře:

Okomentovat