Prohledat tento blog

středa 19. ledna 2011

Granulované krmivo pro psy - Víte že suché stravy potřebuje pes méně než stravy doma připravované?


Víte že granulovaného krmiva potřebuje pes méně než stravy doma připravované?

Stravitelnost stravy však závisí mimo jiné na technologii jejího zpracování. Zatímco stravitelnost doma připravované stravy je kolem 40 %, stravitelnost u granulovaného krmiva pro psy je 60-80 %. Z toho vyplývá, že suché stravy potřebuje pes zhruba o 1/3 až 1/2 méně než stravy doma připravované.

Pes má relativně krátký zažívací trakt. Proto potrava prochází střevem psa dosti rychle. Aby za tuto krátkou dobu došlo k dobrému natrávení a vstřebání potravy musí se podle jednotlivých složek stravy vytvářet určitá skladba a množství trávicích šťáv a bakteriální mikroflóry. Toto přizpůsobení se trvá při krmení stejné stravy 7 - 14 dní. Po této době je strava optimálně využívána a vstřebávána, avšak pouze za předpokladu, že krmíte stále stejné krmení ve stejných poměrech.

Co znamená "krmit stále stejně"?
Krmit stále stejně znamená, že všechna krmení během dne jsou stejného složení. Ne něco jiného ráno v poledne opět jiný druh potravy a večer zase něco jiného, ale vždy to samé. To znamená, že pokud psa krmíte doma připravovanou stravou, dostane ráno maso + příkrm, v poledne stejné maso a stejný příkrm a večer totéž. U psa krmeného granulemi celý den jen granule.

Tento příklad je samozřejmě o krmení štěněte, neboť dospělé psy krmíme jen 1x denně kromě dog, kterým krmivo dělíme ráno 1/3 večer 2/3 denní krmné dávky.

Proč je dobré, krmit stále stejně?

Pokud složky a poměry v krmné dávce nedodržujete, nebo krmíte každý den něco jiného, nemůže dojít k přizpůsobení zažívadel. Tím dochází k tomu, že pes má potřebu daleko většího množství potravy. Také zásobení organismu potřebnými vitamíny a minerály bývá narušeno, což se odráží zejména v kvalitě srsti a množství a konzistenci stolice.

Také pokud do relativně stálé krmné dávky zařadíte náhle jiný druh krmiva (např. masovou konzervu o vánocích, větší množství pamlsků apod.), vede tato náhlá změna většinou k vyvolání průjmu. Střevo totiž reaguje na tuto náhlou změnu krmné dávky jednorázovým zvýšením množství střevních šťáv. Tyto se nestačí v další průběhu zažívacího traktu vstřebat a dochází k průjmu.

Výhody granulovaného krmiva jsou nejen v jejich komplexnosti (obsahují všechny důležité látky, vitamíny a minerály), ale také odpovídají konkrétním potřebám jednotlivých plemen, věkových skupin (od štěňat po seniory) nebo zdravotním potřebám (hypoalergenní krmiva pro psy, krmiva pro psy s kloubními problémy, light, atd).

Krmení granulovanými krmivy je pro chovatele časově nenáročné (odpadá vaření masa a studování literatury o výživě) a pokud vyberete granule kvalitní, pak jim budou i chutnat. Já osobně nedám dopustit na značku Arden Grange.

Související články:

Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit? 

Žádné komentáře:

Okomentovat